Vakantie zon

[child-pages]

“We gaan naar de zon,” zeggen elke zomer weer vele vakantiegangers. Genoeg van de kilte, de eeuwige regen of het niet aanhoudende zomerweer, trekken velen tijdens de zomermaanden maar het zuiden. Daar wacht het genot, dat ´zon´heet, op ons met open armen. De zon zal ons immer omhelzen met haar warmte, met vele uren aanwezigheid per dag en met grote porties vitamine B die ons opnieuw energie zullen bezorgen. Uitgerust, ontspannen en bruin gebrand zullen we na onze welverdiende vakantietijd terug thuis komen en nog een tijdje kunnen nagenieten.

Bij sommigen gaat het tijdens de vakantie echter fout. In plaats van bruin gebrand, zijn ze rood verbrand door urenlang in de zon te liggen. Mensen willen graag een bruin kleurtje hebben omdat ze dan geloven dat ze er gezonder uitzien maar vergeten vaak dat vele uren in de zon doorbrengen risico´s inhoudt. Het is belangrijk erbij stil te staan dat het aantal zonneuren die we verantwoord in de zon kunnen blijven, beperkt is. Alles is afhankelijk van de zonnekracht en ons huidtype.

Hoe sterker de zonnekracht, hoe sneller zonnebrand kan optreden. Vraag voor je op vakantie houdt even je arts wat kan en gebruik zeker een goeie zonnecreme.
Het is ook raadzaam het blote hoofd te bedekken en daardoor de kans op een zonnesteek te verminderen. Hoofdpijn en misselijkheid ontstaan doordat de bloedcirculatie in de hersenen door oververhitting is veranderd. Soms worden mensen ook draaierig en zelfs bewusteloos. Veel water drinken en als het moet een arts raadplegen zijn zeker goeie remedies.

De zon is voor bijna voor elkeen een trouwe vriend en draagt bij tot een goed humeur en een ontspannen geest. Men mag alleen niet vergeten dat we met de zon verantwoord moeten omgaan. Langdurig zonnebaden houdt risico´s in en kan zelfs leiden tot kwaadaardige huidkanker.

Geniet de zon, maar met mate!

Plaats een reactie