Vakantie Ardennen

De Ardennen is een uitgestrekt heuvelgebied, rijk aan bossen, dat zich uitstrekt over het zuidoosten van België en tussen Moezel en Maas voor een bar heuvellandschap zorgt. In het oosten zijn de Ardennen verbonden met het Eifelgebergte en de Hoge Venen. De hoogste bergen zijn echter niet hoger dan 650 meter waardoor men eigenlijk eerder over een plateau spreekt dan over gebergte. Dit is weliswaar doorspekt van rivieren die ervoor gezorgd hebben dat diepe dalen en ravijnen ontstaan zijn met steile afgronden tot 200 meter.

Het grootste deel van de Ardennen bestaat echter uit sompige, ontoegankelijke heidegrond en grote beuken- en eikenbossen. Maar ook berken en essen vind je in het bos. Bijzonder zijn de mijnen waar je veel ijzer, lood en koper vindt. Het belangrijkste zijn echter de steenkoolmijnen die voor de Belgische industrie bepalend waren in het verleden.

De Ardennen gelden als het heilige rijk van Diana, de godin van de jacht en het bos. Bovenop de toppen van de heuvels vind je dan ook vaak beelden of monumenten. Eén van de bekendste plaatsen in de Ardennen is de burcht van Sedan. Op deze plaats werd op 2 september 1870 Napoleon gevangen genomen door de Duitsers. Tot 1918 was deze datum zelfs de nationale feestdag in Duitsland.

Dit stukje België is een paradijs voor wandelaars en fietsers. In de winter kan men zelfs langlaufen in de Ardennen én skiën. Talrijke hotels en restaurants zorgen voor een aangenaam verblijf. Of geef je ogen de kost tijdens een bezoekje aan de talrijke grotten. Met een gids kun je onder andere de Grotten van Han en Remouchamps bezoeken. Uitgeput en voldaan nadien? Geniet dan van een Belgisch biertje, gebrouwen in de Ardennen. Denk maar aan ‘Orval’ of ‘Ciney’ of nog iets sterkers: Rochefort!