Sinds de toetreding van het land Polen tot de Europese Unie is het land een stuk toegankelijker geworden en willen velen het dan ook leren kennen. Door zijn geschiedenis is Polen rijk aan cultuurschatten. Daarover hoor je zeker meer als je één van de wandelingen door de steden maakt.
Niet zo ver van de Duitse grens ligt Breslau, de groene stad, met de grootste zoölogische en botanische tuin in Polen. De patriciërhuizen aan de marktplaats Rynek en de zoutmarkt Plac Solny werden origineel gerestaureerd. Bijzonder is het gotische raadhuis met zijn astronomische klok. En ook economisch ‘boomt’ de stad hoewel het bij zijn kandidaat stelling voor de Expo, weerhouden werd. Maar geen nood. Samen met Oekraïne zal Polen het voetbalfeest bij uitstek, EM 2012, organiseren, waaronder in het stadion van Wroclaw.
In Krakau moet je beslist het Koninklijke paleis gaan bezichtigen en de joodse wijk Kasimierz. Deze universiteitsstad heeft overigens een nauwe relatie met Neurenberg. De Neurenbergse beeldhouwer Veit Stoß leefde bijna 20 jaar in de voormalige Poolse hoofdstad. Voor de Marienkerk maakte hij een groot middeleeuws altaar. In de buurt ligt Wielicska. Daar tref je uit zout gesneden vormen die zelfs behoren tot het werelderfgoed.
Warschau, de hoofdstad van Polen, is zowel een economische metropool, een cultureel hoogstandje als een stad bekend voor zijn nachtleven. De Warschause clubs zijn legendarisch, ook al is Jan Gabarek, de Noorse Jazzmuzikant van Poolse afkomst, daar weinig te zien. Maar de geest van Chopin hangt er in de straten bij de oude marktplaats, die wederom tot werelderfgoed wordt gerekend. Prachtige burgerhuizen, paleizen, kerken en musea ontdekt men er bij een wandeling langs de Weichsel.
Polen is het echt waard om ontdekt te worden, omdat je er het hele gamma vindt aan mogelijkheden om de toeristische wensen in vervulling te laten gaan. Laat je onderdompelen in de Poolse gastvrijheid met haar culinaire specialiteiten enzovoort.