Vakantie Malediven

Leven als Robinson Crusoë in een paradijselijke omgeving en met alle comfort die we nodig hebben? Op de Malediven is dat mogelijk. Darvoor lijkt het eiland in de Indische Oceaan zelfs gemaakt te zijn.

De Malediven liggen op 700 kilometer ten zuidwesten van Indië. De oppervlakte die de meer dan 1200 eilanden, die tot de Malediven behoren, beslaan is 3000 vierkante meter. Slechts 220 eilanden daarvan zijn bewoond, maar op slechts de helft ervan vind je toeristen. De bevolking stamt af van Sri Lanka, Afrika, Azië en de Arabische wereld. De hoofdstad van de Malediven is Malé met ongeveer 75000 inwoners.

Zoals zoveel staten in de regio hebben de Malediven een bewogen koloniale geschiedenis achter de rug. Pas in 1965 werden ze onafhankelijk. In de 17de eeuw waren de Nederlanders er heer en meester nadat ze ook al Ceylon bezet hadden. In het jaar 1754 heersten de Fransen op de Malediven en van 1887 tot 1965 zwaaiden de Britten er de plak.

Nu zijn de Malediven een perfecte reisbestemming. Door de nabijheid van de evenaar is het klimaat tropisch met temperaturen tot 30 graden. Een constante zeebries zorgt voor de aangename afkoeling.

Door een behoedzame en milieuvriendelijke houding van het bestuur op de Malediven – er werden de laatste jaren elf eilanden in de verschillende atollen opengesteld voor toerisme – kunnen aquanauten en avontuurlijke toeristen opnieuw hun hartje ophalen bij tot dan onontdekte eilanden en duikbekkens.

Wat ook bijzonder positief is voor de duikerfanaten onder ons is dat de onderwaterwereld in de buurt van de Malediven nog steeds intact is, ook na de Tsunami’s in 2004. Het onderwaterleven aldaar zou slechts beperkte schade opgelopen hebben. De wondermooie koraalriffen, bont gekleurde vissenscholen, reusachtige schildpadden en dansende zeepaarden zijn nog steeds daar om ontdekt te worden.