Vakantie Cyprus

Cyprus ligt in het oostelijke deel van de Middellandse Zee, ten zuiden van Turkije, ten westen van Syrië (Azië) en ten noorden van Afrika. Het is het derde grootste eiland in deze zee.

De geografische ligging van Cyprus wordt enorm weerspiegeld in de culturele identiteit van het eiland. De cultuur aldaar is doorspekt van Myceense, Assyrische, Egyptische, Perzische, Romeinse, Venetiaanse, Osmaanse en Britste invloeden.

Wanneer je een verkenningstocht maakt op het eiland, kom je zowel strand, heuvels als bergen tegen. Het hoogste punt van het eiland ligt op 1950 meter hoogte en vind je in het Troodosgebergte. In de winter kun je er zelfs genieten van sneeuwpret. Tijdens de zomermaanden kun je er bij de Cyprioten handgeschilderde iconen kopen. De architectuur op het land wordt gekenmerkt door handgesneden motieven en schilderwerken.

Tussen de Troodosbergen en het heuvelland ligt langs de noordelijke zijde de Messaoriavlakte. In het westen vind je de Morphouvlakte. Deze vlaktes zijn ideaal voor toeristen die houden van trekking, prachtige foto’s nemen en zichzelf graag nooit geziene zonsondergangen cadeau doen. En ’s avonds kun je op zomeravonden nog genieten van Griekse sagen en mythen die men speelt in het theater van Kourion.

Sinds de 11de eeuw is Lefkosia de hoofdstad van Cyprus. De mooie oude stadskern wordt omgeven door een Venetiaanse wal. Zowel het oude als het nieuwe aartsbisschoppelijk paleis kun je er bewonderen.

Het zuidoosten van het eiland is helemaal anders dan de rest van het eiland. Daar ligt het idyllische oord Larnaka en zijn parelwitte stranden. Hier vind je overigens ook de luchthaven, een hele grote haven en een jachthaven voor wel 400 boten. In de buurt van de luchthaven staat de Hala Sultan Tekke moskee.

In vergelijking met de andere Europese landen is Cyprus eerder klein. Maar niet onbeduidend. Het is een zeer hoog ontwikkelt land met talrijke boeiende facetten dat elke internationale gast én zakenman zal verbazen. De grootste opbrengst komt echter wel nog steeds uit toerisme.