Vakantie Indonesië

Een beetje ten noorden van de evenaar ligt een rijk met wel 10000 eilanden: Indonesië. Dit vulkanisch eiland is één grote tegenstelling die elke avonturier uitnodigt tot bergwandelingen. De kuststreken zijn eerder dicht bevolkt en begroeid met de meest uiteenlopende planten en gewassen, het centrum bestaat uit vulkanen. Indonesië is dan ook het land met het grootste aantal aan actieve vulkanen waarvan je er zeker eentje bezoeken moet.

Ten noorden van de Jogjakarta, op het eiland Sumatra, bedreigt de vulkaan Merapi de omliggende dorpen. De vulkaan beklimmen is veelal mogelijk, tenzij hij te actief is, maar bijzonder vermoeiend. Uit zekerheidsoverwegingen is het best de vulkaan vanaf het noorden te beklimmen. In het westen van het eiland Java ligt de bekende en goed te bereiken vulkaan Bromo. Hij ligt in de Tengger Caldera, een grote vulkanische vlakte, zo dor als een woestijn.

De hoofdstad van Indonesië is Jakarta, het oude Batavia en bevindt zich op het eiland Java. Vandaag de dag is het een miljoenenstad met flatgebouwen en shoppingcentra, musea, monumenten en kastelen. Het is echter ook een stad met onnoemelijk veel luchtverontreiniging.

Het meest geliefde plaatsje in Indonesië is echter het eiland Bali, waar de oude hindoeïstische tradities nog verder leven. Balis is eigenlijk een archipel vol contrasten waar de veelzijdigheid van het landschap evenzeer verrast als de dagdagelijkse culturele eigenheden. Oeroude Polynesische, hindoeïstische, Boeddhistische, Arabische, Chinese, Hollandse, Portugese invloeden hebben zich door de jaren heen vermengd tot een speciale cultuur.

De belangrijkste bezienswaardigheden op Indonesië, een vooral islamitisch land, zijn dan ook de boeddhistische en hindoeïstische bouwwerken. Zo liggen de bijna ongeveer even oude tempels van Borobodur en Prambanan dicht bij elkaar in het zuidoosten van de stad Jogjakarta. De Tempelberg van Borobodur werd met financiële steun van UNESCO dertijds steen voor steen afgebroken en weer opgebouwd om de fundamenten te verstevigen. Hetzelfde gebeurt nu met de tempel van Prambanan.