Vakantie Spanje

Even denken aan Spanje – een leuke herinnering aan een reis uit het verleden of beelden die men gezien heeft bij het reisbureau – en elkeen is al in vakantiestemming. Zonnige stranden en schuimende golven aan de Middellandse Zee. Spanje blijft de topbestemming voor zomervakanties.

Wie associeert Spanje met Bergen of met sneeuw bedekte bergen? Spanje is, na Zwitserland het hoogst gelegen land van Europa. Zelfs de hoofdstad Madrid ligt op 650 meter hoogte. En wie denkt er aan de Atlantische kust met zijn steile klippen wanneer hij ‘Spanje’ hoort? Of aan de groene weidse vruchtbare vlaktes in het Noorden? Of weet dat je in Spanje de enige echte woestijn in Europa vindt?

Ook het feit dat het Iberische halfeiland, waar Spanje een groot deel van inslaat, door de Arabieren bezet en bestuurd werd die hun hoog ontwikkelde cultuur en wetenschap zo naar Europa brachten, is eerder onbekend bij de Spaanse toeristen. Lange tijden in de geschiedenis van Spanje spraken de inwoners vooral Arabisch en de islam was de voornaamste godsdienst. Vandaag de dag kan men zich dat nog nauwelijks voorstellen maar deze dictatuur eindigde dan ook in 1975. Sindsdien is Spanje een van de belangrijkste democratieën in Europa.

Veelal associeert men wel de zeevaart, de ontdekking van Amerika, het eerste rijk waar de zon niet ondergaat, de inquisitie enzovoort met Spanje. Spanje was altijd al een baanbreker, de oudste stad van Europa werd er dan ook gebouwd. En ook het toerismepotentieel werd hier al snel erkend.

Het is echt spijtig dat een zo betekenisvol en vooral bijzonder interessant land tot simpelweg strandtoerisme en de Balearen te herleiden. Er is zoveel te ontdekken in Spanje, dat door zijn hele geschiedenis en door zijn variatierijk aanbod een heel continent kan zijn. Het loont zich zeker het koninkrijk Spanje even beter te leren kennen, ook zonder zwemshort of bikini.