Vakantie Tunesië

Tunesië, het noordelijkste land in Afrika, is ongeveer dubbel zo groot dan Oostenrijk en het oostelijkste land van de Noord-Afrikaanse Maghreblanden. Tussen de meer dan 1300 kilometer lange kust aan de Middellandse zee en de Sahara heeft Tunesië veel te bieden.

Meer dan 10 miljoen mensen, vooral Arabieren, leven in Tunesië. Historisch gezien stammen de meeste Tunesiër echter af van de Berbers. De moslims gedragen zich zeer tolerant tegenover andere religies in het land. Wellicht heeft dat er vooral mee te maken dat de vrije geloofsbeleving een recht is in de Tunesische wereld.

In Tunesië kun je genieten van een echt middelhandszeeklimaat. In het noorden domineren vochtige winters en droge zomers, in de stepperegio regent het bitter weinig, hete zomers en koude winters. Aan de kusten en ten zuiden van het Atlasgebergte is het weer iets minder extreem. Hier is 45 graden Celsius geen uitzondering.

De gigantische lange kustlijn, waar je ook de meeste zandstranden vindt, zijn rijk aan culturele schatten. Bijzonder geliefde steden in Tunesië zijn Hammamet, Sousse, Nabeul, Port El-Kantaoui, Monastir, Djerba en sidi Bou Said met zijn pittoreske straatjes op enkele kilometers van de hoofdstad Tunis. In de hoofdstad moet je beslist het Bardo Museum bezoeken. Hier woonden de laatste koningen van Tunesië. Vanuit deze steden kun je ook uitstappen naar de Sahara of antieke steden als Carthago boeken waar de legendarische Hannibal opgroeide.

Cultureel kom je aan je trekken in Tunesië, maak je daarover geen zorgen. Wereldberoemd is het door de UNESCO als werelderfgoed uitgeroepen Romeinse amfitheater El Diem, waar meer dan 45000 mensen een zitplaats vinden.

En vergeet je culinair te laten verrassen wanneer je één van de gargottes bezoekt. Deze kleine eethuisjes met traditionele gerechten zijn een geheimtip. Proef het lokale bier Celia, een Boukha, een soort jenever op basis van vijgen of een Thibarine, een soort cognac met dadels.