Vakantie Egypte

Egypte is bekend als bakermat van de beschaving, het land van de farao’s, het rijk van de zonnegod Ra. Ook belangrijk zijn natuurlijk de vele stranden aan de Rode Zee. Hoewel Egypte zeker meer te bieden heeft. Hier vermengt zich duizenden jaren cultuur met het moderne leven. Alleen al de hoofdstad Caïro met zijn bijna 8 miljoen inwoners en de perfecte mix van islamitische bouwwerken en moderne architectuur biedt genoeg om een weekje sightseeing te genieten in Egypte. In deze metropool loop je tussen paleizen van voormalige keizers, moskeeën, graftomben en tussen de meest trendy shops die je je kunt inbeelden.

En niet alleen de Khan el-Khalili in Caïro, maar elke bazaar in Egypte is een bijzondere belevenis. Ze zijn het uithangbord bij uitstek van de oriëntalistische cultuur. De handelaars verkopen er souvenirs, thee en kruiden, tapijten en antieke dingetjes en ook echte kunstwerken.

Maar ook andere steden zijn de moeite waard te bezoeken. In Luxor en Alexandrië kun je goed bewaarde monumenten en tempels uit het rijk van de farao’s bezichtigen. Een bezoek aan het graf van de beroemde Toetanchamon in het dal van de koningen kan zeker niet ontbreken.

Een andere absolute must voor elke toerist in Egypte is een bezoekje aan de wereldberoemde Grote Piramide van Cheops, het oudste bewaarde wereldwonder. Al jarenlang gaan er verhalen over haar ontstaansgeschiedenis. Maar tot nu toe heeft nog geen enkele onderzoeker kunnen verklaren hoe de Egyptenaren zo’n bouwwerk kunnen bouwen zonder kranen en dergelijke. Soms kun je de piramide ook bezoeken.

Maar misschien is de Sfinx van Gizeh, naast de dodentempel van Chefren, nog bekender bij toeristen. Wie deze figuur bouwde is nog steeds niet bekend. Ook wiens gezicht ze heeft en waarom de neus verloren gegaan is, is een onopgelost raadsel. Zou Napoleon er dan toch voor iets tussenzitten?