Vakantie Finland

[child-pages]

Voor toeristen die hun hart sneller voelen bonzen als ze de natuur kunnen intrekken, moeten zeker eens naar Finland. Tussen de 60ste en 70ste breedtegraad, hoog in het noorden van Europa ligt dit Scandinavische land.

Door de Golfstroom en de Oostzee is het in Finland ongeveer 5 tot 10 graden warmer dan de andere landen die je vindt op deze breedtegraad. Ook de continentale invloeden spelen daarbij een rol. Die zorgen ervoor dat het er veel minder regent dan in Centraal-Europa. Doordat er slechts 5 miljoen inwoners op een oppervlakte, ongeveer zo groot als Duitsland, wonen, zijn er dan ook veel gebieden onbewoond. Vooral in het Noorden van Finland en in het nog noordelijkere Lapland, waar slechts 2 inwoners leven per vierkante meter, kun je genieten van duizend meren, eilanden en bossen, die slechts weinig mensenogen gezien hebben. Natuurliefhebbers die in deze streken hun avonturen beleven willen, vinden onderdak in de vele vakantiehuisjes aldaar. De typische rode huisjes, die vaak zo afgelegen liggen, maken je vakantie compleet. Stel je voor: een huisje met uitzicht op een meertje waar geen enkele andere mensenziel in de buurt is?

Aan de westkust van Finland tref je een mooie scherenkust aan, aan de oostkust trekt het grootste merengebied van Europa alle aandacht. Het Saimaa-merensysteem strekt zich uit langs de grens met Rusland. In het zuiden, waar 40% van de inwoners leven, vind je ongelofelijke natuurgebieden gecombineerd met culturele highlights. Vooral de hoofdstad Helsinki met haar 98 kilometer kustlijn, haar 315 eilanden en ontelbare bossen en parken bieden voor elk wat wils.

Doordat Finland zo noordelijk ligt, wordt het tijdens de nacht niet volledig donker en boven de poolkring gaat de zon in de zomertijd zelfs helemaal niet onder. Daardoor zijn vakanties in Finland in de maanden juni en juli zo geliefd bij toeristen. Maar ook in de winter is het land een topbestemming. De skigebieden en de sneeuwlandschappen zijn ook een paradijs voor langlaufers.

Plaats een reactie