Vakantie Schotland

[child-pages]

Schotland ligt in het Noordwesten van Europa en is een landsdeel van Groot-Brittannië en vormt samen met Engeland, Noord-Ierland en Wales één staat, namelijk het Verenigd Koninkrijk. Edingburgh is sinds het jaar 1437 de hoofdstad van de regio en sinds 1999 ook de zitplaats van het Schotse Parlement. Schotland heeft immers een eigen rechtstelsel en bestuur maar is toch geen volledig onafhankelijke staat. Men kan stellen dat het een gebied is met een eigen politieke identiteit. Als tweede grootste stad van Schotland met ongeveer 435000 inwoners lokt ze veel toeristen naar haar oostkust. Bezoekers van de hoofdstad vinden er vele bezienswaardigheden zoals het Edinburgh Castle of de National Galleries van Schotland.

De ideeën die in de hoofden van toeristen opkomen wanneer ze een reis naar Schotland plannen zijn natuurlijk steeds weer dezelfde: doedelzakken, geruite rokken en goeie oude whisky. Wie in Schotland een paar dagen vertoeft, zal snel inzien dat de bijzondere Highlands meer te bieden heeft.

De kustlijn langs de Atlantische Oceaan in het hoge Noorden van Schotland bestaat uit steile klippen, lange fjorden en eenzame, kleine baaien. Met een goede uitrusting en een goede knapzak proviand kan de actieve vakantieganger zich meerdere dagen ongestoord in de natuur vertoeven en het landschap en de schoonheid van Schotland ten volle genieten. Ruïnes die overwoekerd zijn en de vele grafstenen her en der herinneren aan de tijd dat hier nog pachters woonden. Weidse vlaktes die tot eindeloos wandelen uitnodigen vind je aan de Oostkust.

De eerder ruwe Westkust van Schotland wordt gekenmerkt door bergen wiens toppen bijna altijd met wolken zijn omhuld, maar die uitlopen in de meest prachtige meren. Van hieruit geniet je, tussen de wolkendekken, een prachtig panorama op het eiland Handa waarop een hele kolonie zeemeeuwen wonen. Diegenen die geïnteresseerd zijn in cultuur kunnen in het Westen prehistorische vondsten bewonderen die terug gaan tot in de jongste ijstijden.

Plaats een reactie