Vakantie Zweden

[child-pages]

Het koningrijk Zweden ligt in Noord-Europa. Het beslaat het oostelijke deel van het Scandinavische halfeiland en ook de eilanden Gotland en Öland behoren tot Zweden, net zoals nog zo’n 222000 kleinere eilandjes. Zweden wordt door de Oostzee, Finland, Noorwegen en het Kattegat omgeven.
Zweden is een bijzonder interessant land met heel veel bezienswaardigheden.

Hoppen we even van hot naar her:
Wat je niet uit je programma mag strepen is de kerk van Husbay. Oorspronkelijk gebouwd in het jaar 1100 in Romaanse stijl, later werden nog gotische bogen toegevoegd. Een houten kerk is de kerk van Jokkomokk, een pareltje. Andere sacrale bouwwerken die je moet gezien hebben, zijn zeker de Dom van Linköping, de kathedraal van Lund en de kerk van Kiruna.

Vele bouwwerken in zweden staan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Eén van de toppers is het vikingdorp Birka en Hovgarden. De stad was vroeger de belangrijkste handelsplaats voor de Vikingen op het eiland Björkö. Verder staat ook het kerkhof, Skogsskrykogarden in Stockholm, sinds 1994 op de lijst.

Niet te missen is de jachthaven van Karlskrona die herbouwd werd in 1680. Koning Karl XI gaf destijds die opdracht en tot vandaag de dag is de jachthaven nog steeds de grootste Zweedse basis voor de marine. Verder moet je zeker nog even langs in Visby, Kasteel Bjärka-Säby, Kasteel Grisholm en het Kasteel Kaimar dat geheel renaissancistisch is.

Bijzonder zijn ook de Kolmarden. Dit si het grootste dierenpark van Europa. Het park is opgebouwd als een safaripark, waar je zelfs met de auto of bus doorrijden kan. Je kunt er alle exotische dieren zien en er is ook een dolfinarium.
Maar eigenlijk is geheel Zweden inzake natuur de moeite waard. ER zijn maar liefste 28 nationale parken te vinden en ongeveer 1300 natuurreservaten. En onvergetelijk blijft natuurlijk de midzomernachtzon en het poollicht.

Plaats een reactie