Vakantie Denemarken

[child-pages]

Denemarken, dat is de ‘Kleine Zeemeermin’ en ‘Smørrebrød’, dat is een romantische vakantie in een vakantiehuisje en sightseeing in de idyllische oude steden. Denemarken, dat is 7000 kilometer kust, een schiereiland Jutland en honderden eilanden. Geen wonder dat de gelukkigste mensen ter wereld zijn, zoals onderzoekers vaststelden. Als toerist merk je ook snel dat het leven er een stuk aangenamer is.

Denemarken is door zijn positie op de wereldkaart, veelal een doorgangsland naar Noorwegen en Zweden. Het kleine koninkrijk met zo’n 6 miljoen inwoners is de noordelijke uitloper van het Europese continent. Vanaf hier gaat het verder naar het Scandinavische gebied via de Öresundsbrug die sinds 1 juli 2000 Kopenhagen verbindt met Malmö, Zweden.

Maar eerst een stop in Denemarken. Het schiereiland is vooral bekend om zijn lange zandstranden, bossen en onvoorstelbare zonneondergangen. Algemeen kun je stellen dat Noord-Jutland ideaal is voor elke watersportliefhebber. Zeker de streek rond de Limfjord, een langgerekte baai die het noorden van Jutland in tweeën splitst. West-Jutland heeft alles in huis voor de vissers onder ons. Naast Legoland, kun je er ook musea en attracties bezoeken die je meer zullen vertellen over de Vikingen. Zuid-Jutland kan je dan weer charmeren met zijn vele fjorden en andere interessante steden als Hosens, Kolding, Haderslav enzovoort. Het glooiende landschap is heerlijk voor fietsers. En Oost-Jutland met de tweede grootste stad, Århus, en de zogenaamde ‘neus’ van Denemarken, het Djursland gebied, heeft alles in huis voor een vakantie met kinderen.

Op Funen, het sprookjeseiland van Hans Christian Andersen, en de bijhorende eilanden, Lageland Ærø , en speur je nog steeds de typische gezelligheid en de betoverende Deense gastvrijheid. In Odense, waar de bekende Deense sprookjesschrijver geboren werd, zijn er vele herinneringen aan de man te vinden.

En bijna verlaat je alweer Denemarken, als je bordjes ziet met ‘Seeland’ erop. Daar vind je niet alleen de hoofdstad Kopenhagen en de stad Roskilde, maar ook Kasteel Kronborg, waar Hamlet ooit zijn stek had.

Plaats een reactie