Vakantie Gambia

Gambia ligt aan de westkust van Afrika en is met zijn ongeveer 12000 vierkante kilometer de kleinste staat op het continent Afrika. Het grenst aan het wel twintig keer grotere Senegal en de Atlantische Oceaan. Het land bestaat uit een smalle strook langs de Gambia-rivier. Deze bijzonder vorm is daaraan te wijten dat de Britten dit stukje konen verdedigen bij de Franse aanvallen in de 19de eeuw.

Het landschap in Gambia wordt zeer overheerst door de Gambia-rivier. De rivier ontspringt in het Fouta Djalongebergte in Guinee, waaiert van daaruit naar het westen en heeft zich doorheen de tijd een zeer langstrekt mondingsgebied gemaakt voor ze uitmondt in de Atlantische Oceaan, in de buurt van Banjul. Grote schepen kunnen makkelijk deze monding binnenvaren en zelfs Kuntaur, op 240 kilometer van de kust, bereiken.

Gambia is een prachtige vakantiebestemming én een unieke belevenis. Je kunt er genieten van zonovergoten stranden maar ook een zoektocht ondernemen naar de roots van Kunta Kinte, één van de 450 verschillende vogels spotten langs de rivier of een bezoekje brengen aan de vele houtsnijmarkten. Voor wie zich echt in het Afrikaanse leven wil storten, is een bezoek aan de Albert-markt in de hoofdstad Banjul een ideale gelegenheid.

Door zijn ligging aan de Atlantische Oceaan geniet Gambia een subtropisch klimaat waardoor het het gehele jaar door mooi weer is met een gemiddelde temperatuur van 26 graden. Tijdens onze zomermaanden is er in Gambia een klein regenseizoen. Door dit type klimaat heeft het land naast prachtige stranden ook een schitterende natuur met interessante flora en fauna. Het continent Afrika wordt door veel mensen geassocieerd met de Big Five en safari maar wilde dieren zie je er allesbehalve. Een aanrader is zeker een tocht maken door de Mangrovebossen waar de kans dat je een aap, krokodil of nijlpaard ziet, zeer groot is.