Vakantie Noorwegen

[child-pages]

Fjorden en elanden, skiën en zonneschijn. Wie houdt van pure natuur of een actieve vakantie weet dat hij aan het juiste adres is wanneer hij naar Noorwegen trekt. Noorwegen biedt een grote waaien aan mogelijkheden aan. Of het nu gaat om gletsjerwandelingen of cultuur beleven, elke wens gaat er in vervulling.

Noorwegen is een koninkrijk in Noor-Europa. Het grenst aan Zweden, Finland en Rusland en is bijna volledig omgeven door zee: de Noordzee en het Skaggerak. Bij het begin van de vorige eeuw bezette Noorwegen een vulkanisch eiland in de Noordelijke IJszee Jan Mayen, en kreeg in het Spitsenbergenverdrag de soevereiniteit over de gebieden Bouvet, Peter I-eiland en Koningin Maudland.

Wie Noorwegen wil leren kennen, heeft een beetje van alles nodig. Een paar goeie stevige stapschoenen voor het wandelen in de pure natuur van Noorwegen. Tijdens de winter kun je die natuur al langlaufend leren kennen. Een paar musketons om een apencentrum te bezoeken en een verrekijker neem je ook best mee.

Cultuur en natuur gaan in Noorwegen echt hand in hand. De meeste citytrips gaan naar de hoofdstad Oslo. Wie met de veerboot komt of via een cruise vaart de stad binnen langs de Oslofjord. En verder kun je er verdwalen tussen het Koninklijke paleis, de burcht Akerhus, talrijke musea waaronder het Kontiki-Museum, parken en cafés enzovoort. Een highlight is zeker de bergbaan tussen Oslo en Bergen. Deze ligt op een hoogte van 10000 meter en biedt een ongelofelijk zicht op met sneeuw bedekte bergtoppen.

De Noorse keuken is landelijk en voedzaam. Een grote rol spelen vooral de melkproducten zoals melk, boter en kaas. Noren eten vooral het traditionele flatbrød. Een ongegist brood, geheel plat en eigenlijk niets meer is dan een flinterdunne, zeer breekbare cracker. Een ander traditioneel brood heet lefse, wat eruit ziet als een pita en wordt gemaakt van melk in plaats van water.

Plaats een reactie