Vakantie Chili

Chili is een langgerekt land in het westen van Zuid-Amerika, dat door Peru, Bolivië en Argentinië wordt begrensd. De stad Santiago werd vroeger tot hoofdstad van het land gebombardeerd omdat ze makkelijk te verdedigen was. De Mapocho splitst zich hier in tweeën en loopt dan rond de stad heen, waarna ze weer samenvloeit. Santiago kan dan ook als een eilandstad gezien worden. Chili is een spaantalig land maar ook de oorspronkelijke talen worden er nog gesproken, zoals het Huilliche, Aymara, Quechua, Rapa Nui enzovoort.

Chili grenst in het westen aan de Pacifische Oceaan en in het oosten aan de Andes. In het noorden van het land bevindt zich de Atacamawoestijn, de droogste zoutwoestijn in de wereld. Vuurland in het zuiden is deels door gletsjers, sneeuw en ijs bedekt. Deze ijsvlaktes zijn na Antartica de grootste zoetwaterbekkens in de wereld.

In het Andesgebergte zijn meer dan 2000 vulkanen waarvan slechts de helft actief is. Voorbeelden zijn de Tronador, de Fitz Roy en de Maipo. De hoogste top in dit vulkanisch gebied op Chileense bodem, is bijna 7000 meter hoog. Deze berg heet de Nevado Ojos del Salado en is precies 6893 meter hoog. De hoogste vulkaan is de Llullaillaco met een hoogte van 6739 meter.

Vuurland is het zuidelijkste eiland in Zuid-Amerika. Het westelijke deel van het eiland behoort tot Chili, het oostelijke tot Argentinië. De sneeuwgrens ligt hier op 700 meter. Naast Vuurland behoren ook nog 2 grotere eilanden tot Chili: de Juan Fernández-eilanden en het Paaseiland. Het laatste wordt ook wel Rapa Nui genoemd en ligt 3000 kilometer voor de kust van Chili. Rapa Nui is ook een vulkanisch eiland en is vooral bekend door de gigantische stenen figuren, de Moai. Deze figuren zijn gemiddeld 4 tot 5 meter hoog. Meer dan 1000 van deze figuren tellen tevens tot het UNESCO werelderfgoed.