Vakantie Eigen Land

Niet alleen inzake landschap telt ons Nederland tot de interessante gebieden van Europa, ook cultureel en historisch heeft het iets te betekenen. Beroemd is Nederland voor zijn grachten , windmolens, lekkere kaas, tulpen, lange kusten en mooie stranden, voor het idyllische zeilparadijs, het IJsselmeer, de schattige stadjes en fascinerende grootsteden.

Alleen al de hoofdstad Amsterdam is de moeite waard voor een weekendje erop uit. Er zijn de vele verschillende musea, zoals het Anne-Frankhuis, het Van Gogh museum, het Rembrandtshuis, Heineken Experience, het foltermuseum, het schepenmuseum enzovoort. Andere bezienswaardigheden als de mooie Westerkerk, de Nieuwe Kerk, de Zuiderkerk en de Oude Kerk, De Waag, het Koninklijke Paleis aan de Dam, de botanische tuin, het Olympiastadion, de Magere brug kom je er ook bijna achter elke hoek tegen. En ’s avonds garanderen de cabarets, opera’s, restaurants en talloze cafés een fijne avond.

Maar ook de tweede grootste stad, Rotterdam, heeft wat te bieden: het Raadhuis, de Lorenzkerk, het oude stadsdeel Delfshaven, de Euromast, de Erasmusbrug, de dierentuin Blijdorp die tot de mooiste zoos van Europa telt enzovoort.

Maastricht vecht dan weer voor de titel ‘oudste stad van Nederland’ met Nijmegen. In Maastricht kun je de Sint-Servatiusdom, de Sint-Johanneskerk, het oude stadstheater de Bonbonnière, de Hellepoort en veel meer bewonderen. Nijmegen pronkt dan weer met zijn Barbarossa-ruïne, de Sint Niklaaskapel.

Een bezoekje aan Delft betekent het Prinsenhof zien, de beroemde Delftse porseleinfabriek De Proceleyne Fles of de koopmanshuizen. Den Haag kan pronken met het Koninklijk Paleis Noordeinde, het Mauritshuis, de Haagse markt en het Haagse bos.

Maar in Nederlands zijn er nog veel meer toppers op te noemen. Denk maar aan het buitengewone openluchtmuseum in Arnhem, het moerasgebied De Hollandse Biesbosch, de Reeuwijkse Plassen bij Gouda, natuurparken als De Meinweg en de Hoge Veluwe, de Waddeneilanden of de spectaculaire Burgers’ Zoo. Eigen land verveel toch nooit!