Vakantie Normandië

Normandië in het Noordwesten van Frankrijk is bijzonder mooi en heeft een stevig stukje geschiedenis te vertellen. De brede zandstranden waarop destijds de geallieerden landden zijn vandaag een speelplein voor kinderen die er zandkastelen bouwen. Vooral aan de Côte Fleurie zijn mondaine badplaatsen te vinden met lange brede stranden, zoals in Trouville en Deauville waar zich elk jaar tijdens de zomer een wonderbare bloesem ontvouwd.

De lading van de geallieerden in het jaar 1944 is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met Normandië. Aan de stranden Sword, Juno, Gold, Omaha en Utah Beach vind je betonnen bunkers, die ooit de Atlantikwall vormden. Ook de vele musea, bijvoorbeeld het Mémorial Pégasus en het Musée du Débarquement, net als de Amerikaanse, Engelse en Duitse kerkhoven zijn zeker een bezoekje waard.

Rouen is de hoofdstad van het departement Haute-Normandië en is met zijn vele idyllische oeroude huizen in de stad, de cultuurstad bij uitstek in Normandië. Hier werden Jeanne d’Arc, de rebelse vrouw van Frankrijk, verbrand. Een van de bekendste bezienswaardigheden is ook de schilderijen van Claude Monet van de Kathedraal in Rouen. Het huis van deze schilder vind je overigens in het pittoreske Giverney.
Caen is de hoofdstad van het departement Basse-Normandië. Hier vind je vele monumenten uit de tijd van de monarchie, zoals de grote klooster Abbaye aux Hommes en Abbaye aux Dames.

Een bezoekje waard is ook de Mont-Saint-Michel. Of hij nu door nevel wordt omhuld of door water wordt omringd of glinstert in het eerste zonnelicht, het silhouet van de Mont-Saint-Michel is altijd een pronkstuk. Het eiland en het erbij horende klooster staan op de UNESCO werelderfgoedlijst. In Bayeux vind je dan weer het beroemde 70 meter lange tapijt waarop de Slag van Hastings in 1066 wordt afgebeeld.

Maar Normandië is ook een uitstekende regio om te fietsen, wandelen, zeilen, surfen, golfen en vissers. Of gewoon om te genieten, niet?