Vakantie Zuid-Frankrijk

Zuid-Frankrijk of de Midi is het Franse deel van de Middellandse Zeekust en is een van die reisbestemmingen die elkeen al op voorhand doen dromen. Of je nu reist naar Aquitanië, de Provence,de Rhône-Alpes, de Midi-Pyreneeën of Languedoc-Rousillion, elkeen waant zich zeker een God in Frankrijk.

Wellicht heeft de geur daar iets mee te doen: de geur van lavendel, tijm, rozemarijn of de geur van knoflook laten elkeen wegdromen en de mond vollopen met water. Dit is ook zo typisch dat er zelfs geen twijfel mogelijk is over de plaats van vakantie.

Maar ook de namen in Zuid-Frankrijk zorgen voor dit goddelijk gevoel. Zo klinken de stadsnamen als muziek in de oren: Marseille, Avignon, Arles, Nîmes, Orange, Vaison-la-Romaine, Aix-en-Provence en L’Isle-sur-la-Sorgue. Overal hebben de Romeinen hun sporen achtergelaten waardoor je er de cultuur in de lucht kan ruiken. Een topper is wellicht Aix-en-Provence met zijn wellicht mooiste markt ter wereld.

De Camargue is een must voor vogelliefhebbers en paardrijders want hier vind je stranden die gewoon niet overtroffen kunnen worden. Wie met zijn fiets hierheen komt, kan één van de beroemdste bergen van de Tour de France, de Mont Ventoux, beklimmen. De allerbeste wijn, zoals men zegt, drink je in Châteauneuf-du-Pape.
Maar Zuid-Frankrijk is ook een culinair hoogstaand gebied dat geen enkele wens onvervuld laat. De vrienden van de ‘savoir-vivre’ moeten zeker hierheen komen, naar de bakermat en zullen zich verbazen wat ze hier nog kunnen leren.

Wie zich interesseert voor Middeleeuwse kunst en architectuur, moet zeker het cisterciënzerabdij Le Thoronnet bezoeken. Voor wandelaars is onder andere de Grand-Canyon-du-Verdon de moeite waard.

Doordat het gebied zo verscheiden is, alles zo overgoten is door de Middellandse sferen en de eeuwige zon, is het zo’n paradijselijk oord. Wie Zuid-Frankrijk als reisbestemming kiest, moet zich vooral voordien goed informeren, zo verlies je geen tijd maar vooral, geen unieke ervaringen.