Vakantie Kreta

Het grootste Griekse eiland is Kreta. Met een kustlijn van 1050 kilometer is ze geliefd bij elke vakantieganger ter wereld. De idee tijd te kunnen doorbrengen in mooie en moderne hotels en aan het strand en te kunnen genieten van Griekse wijn met olijven in de traditionele tavernes, brengt elkeen het hoofd op hol.

Op Kreta leven ongeveer 600.000 mensen waarvan slechts een kleine percentage in de grootste stad, Iraklio, op Kreta wonen. Zij genieten een heel jaar door van aangenaam Middellands Zeeklimaat en 300 dagen zon per jaar. Daardoor is Kreta, samen met Cyprus, het zonnigste eiland in het Middellands Zeegebied en wordt ook het ‘Zonne-eiland’ genoemd. Tijden de hete en droge zomer komen verwoede strandgangers hier zeker aan hun trekken.

In het noorden van het eiland vindt elkeen er wat hij wilt. Omdat de verbindingen naar de noordelijke stranden zeer goed zijn, vind je daar vooral de badgasten, én de cultuursnoepers. Het centrum van Kreta is een mooie weerspiegeling van jarenlange beschavingen. Je kunt er verdwalen in Minoïsche paleizen, Byzantijnse kerken of Venetiaanse vestigingen.

Zoals in geheel Griekenland is ook op Kreta het Nieuwgrieks de officiële taal. Deze wordt door de bevolking gesproken met een zeer dialectisch accent. Op het vaste land spreekt ook de jongere generatie dit taaltje. Gelukkig zijn de Grieken ook al een beetje ingespeeld op toeristen en spreken een aardig mondje Engels.

Toeristen die tevens muziekliefhebbers zijn, moeten zeker proberen een avond mee te maken waar Griekse volksmuziek wordt gespeeld. Bijzondere instrumenten zijn de zogenaamde Lyra, een soort knieviool, en de verschillende soorten Laouto, een soort luit. De alombekende Sirtaki wordt echter niet gedanst op muziek uit Kreta hoewel de muziek wel in elke taverne wordt gespeeld en de Kretenzers de cd’s graag verkopen aan de toeristen. In elk geval kan men het Griekse leven er bijzonder geniet, op welke manier dan ook.