Vakantie Rhodos

Het Griekse eiland Rhodos ligt in het oosten van de Egeïsche zee. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 1400 vierkante kilometer en is het hoofdeiland van de eilandengroep Dodekanes. De stad Rhodos met haar mooie middeleeuwse stad geeft onderdak aan de helft van de ongeveer 115000 eilandbewoners.

Rhodos bereik je nogal omslachtig omdat je verschillende vliegtuigen moet nemen of met de veerboot komen. Op het eiland zelf is transport echter geen probleem. Vooral in het noorden van Rhodos zijn er vele busverbindingen of brengen taxibestuurders je voor een prikje naar jouw plek van bestemming.

Het toerisme concentreert zich het meest in het Noorden en aan de Oost- en Westkust van Rhodos. Bovendien biedt Rhodos de mogelijkheid aan zijn bezoekers met boten de eilanden in de buurt of het nabij gelegen Turkije te bezoeken.

Toerisme maakt ongeveer 85 procent van de economie uit. Voor de rest zijn ze afhankelijk van landbouw en export. Wijn en olijven bijvoorbeeld wordt het vaakst naar het buitenland vervoerd. Op het eiland kun je ook alleen maar genieten van de eigen rode en witte wijn. Daarnaast wordt van de geiten- en schapenmelk eerste klasse kaas gemaakt. Deze dieren komt men zo wat overal tegen op het eiland.

Op Rhodos is het aangenaam te vertoeven. In de zomermaanden zijn temperaturen boven de 40 graden niet abnormaal. Maar de zeewind zorgt altijd voor een aangename afkoeling. Doordat het op Rhodos bovendien niet vochtig is, zijn de hoge temperaturen zeer goed verdraagbaar. In augustus kan het zeewater er 27 graden worden en zelfs in de winter wordt het nooit echt koud. Behalve misschien op de hoogste berg op het eiland, de Attaviros, waar misschien af en toe op 1215 meter hoogte een beetje sneeuw valt.

Rhodos biedt aan elke toerist zijn zandstranden en idyllische baaien aan, maar ook zijn ruwere binnenland met kalkbergen.