Vakantie Kos

Kos is inzake landschap zeker één van de aantrekkelijkste en inzake cultuur het meest interessante Griekse eiland in de Egeïsche Zee. Het binnenland van Kos wordt vooral gekenmerkt door landbouw. Vanop de heuvels zie je de ene olijfboom naast de andere en struiken vol verse vijgen naast de zo aparte amandelbomen. Langs de zandstranden moet je je genoegen nemen met de talrijke hotels en de vele restaurants, disco’s, bars en souvenierwinkels. Het toerisme heeft de pure schoonheid op Kos echter niet geheel verstoord. Hoe goed bijvoorbeeld traditie en tourisme hand in hand gaan op het eiland Kos, merk je zelf als je het bergdorpje Zia bezoekt.

De gelijknamige hoofdstad Kos, in het noordoosten van het eiland, is de thuishaven van de beroemde Griekse arts Hippocrates, wiens inzichten in de geneeskunde ook vandaag de dag nog van grote tel zijn. De platanen van Hippocrates, waaronder de geneeskundige 2000 jaar geleden zijn studenten over zijn ervaringen vertelde, zijn één van de grote bezienswaardigheden in de oude kern van Kos. Dat Kos een rijke geschiedenis heeft, beleef je ook als je de resten van het Asklepieion bezoekt. Vanuit dit antieke sanatorium heb je een idyllisch uitzicht over het eiland en de zee. Maar ook wie van het pulserende nachtleven wil genieten op Kos, kan wilde nachten beleven in de stad Kos.

Enkel nood aan zon, zee en strand? Dan vind je zeker je gading langs de 110 kilometer lange kust. De mooiste baaien vind je in het westen, voor het halfeiland Kefalos, dat overigens een paradijs is voor klimmers. Watersportliefhebbers kunnen beter naar het noorden trekken. Zij moeten alleen de volgende stranden onthouden: Tigaki, Marmari en Mastichari. Omdat er bijzonder goed aangelegd wegen zijn op Kos is een dagje fietsen misschien een mooie afwisseling. Adembenemend is ook een boottocht bij zonsondergang rondom het nauwelijks 290 vierkante kilometer grote Kos!