Vakantie Gardameer

Het ‘Lago di Garda’ of Gardameer is het grootste meer in Italïë. Er was reeds sprake over het ‘Lacus benacus’, naar de godheid Benacus, sinds 200 voor Christus. Het meer werd in de laatste ijstijd door de gletsjers gevormd, wat je merkt aan het landschap.

Vakantie aan het Gardameer is vakantie in de Alpen, op een hoogte van ongeveer 65 meter boven de zeespiegel. De noordelijke oever van het meer wordt sierlijk versierd door de 2000 hoge bergen, de zuidelijke oever snijdt dan weer het vlakke Italiaanse land in stukken. Ten noorden van het meer ligt de Italiaanse regio Trentino-Zuid-Tirol, in het oosten Venetië en in het Westen Lombardije.
Het meer is ook nog doorspekt van eilanden, waarvan het grootste Isola del Garda, met de beroemde Villa Borghese, heet. Op ongeveer 2 kilometer daarvandaan ligt het eiland Isola San Biagio met haar buureiland, dat als Konijneneiland bekend is. Het eiland San Biagio is een gedroomde bestemming voor daguitstappen. Je kunt er met de boot heen, maar ook, als de waterstand en het getij gunstig zijn, te voet!

Door de geografische ligging heeft het gebied een submediterraan klimaat en kun je er zeker van zijn dat de zomermaanden aan het Gardameer bloedheet zijn en de winters bijna zonder regen. De gemiddelde temperatuur ligt tussen 13 en 15 graden.
De vegetatie is zeker mediterraans. Ceders, olijfbomen, oleanders en ook palmbomen zie je er overal. Op de zonnige bergflanken en heuvels vind je overigens ook bomen vol kappertjes, agaven en cactussen. Daarnaast is het Gardameer ook bekend voor zijn oranjerieën waar sinaasappels en citroenen worden gekweekt. Garda is verder ook één van de „Denominazione di origine controllata“waar rode, witte en roséwijn geproduceerd mogen worden. Tot de officieel toegelaten wijndruiven rekent men de Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Barbera, Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc, Pinot Gris en Riesling.

Vakantie aan het Gardameer is bijzonder geliefd bij toeristen. Er is een ongelofelijk groot aanbod van hotels, vakantiehuisjes, pensions en kampeerplaatsen. De handelaars doen hier gouden zaken tussen eind maart en begin oktober, met een absoluut hoogtepunt in juli en augustus. Tijdens de winter echter is het eerder een ‘dooie boel’.