Vakantie jongeren

Zijn je kinderen intussen pubers? Dan is er wellicht sprake van enige spanning in het gezin wanneer er over vakantie wordt gepraat. Waarheen reizen jullie, wat doet men aldaar, samen of liever alleen reizen? Het zijn vragen die zeker opduiken bij dergelijke gezinssituaties. Hoe ouder je kinderen, hoe meer eigen ideeën ze hebben over hun vakantie en hun noden.

Begin daarom met een goeie voorbereiding. Bedenk als volwassene waar jij als jongere graag heen zou gaan, wat aantrekkelijk is. Een jongere die het gewoon is elk weekend in de disco door te brengen of graag urenlang achter de computer zit, zal zich wellicht vervelen in een berghut in de Alpen. Een sportieveling wil wellicht niet de hele dag met de ouders op het strand doorbrengen. Laat daarom de jongeren deelnemen aan de planning. Door ze verantwoordelijk te stellen voor een aantal zaken, zijn ze vaak zeer gemotiveerd en dragen ze daardoor bij tot het succes van de vakantie.

Eenmaal aangekomen zal er een evenwicht gezocht worden tussen vrije tijd voor de jongere en gemeenschappelijke tijd. Op die manier kan de toekomstige nestverlater zijn nood aan de wereld zien, bevredigen. Hoe meer de jongere voelt dat er een ketting aan hem hangt, hoe meer stress dit zal veroorzaken. Goeie afspraken en regels zijn dan ook broodnodig om elkeen te laten genieten. Bespreek bijvoorbeeld of de jongere zich even moet melden als hij thuiskomt ’s avonds, wat kan en wat niet kan en wat je verwacht van je kind.

Jongeren die al iets ouder zijn, moet je vaak ook informeren over seks en aanverwante thema’s, net als over de gevaren van alcohol en drugs en het zich bewegen in vreemd gebied met nieuwe cultuur. Dat zijn thema’s die misschien voordien niet zo nodig waren, maar het is altijd mogelijk dat je kind zijn eerste liefde vindt op het strand.