Last-minute vakantie

Voor de toeristische sector is het niet zo fraai maar voor de reiziger een mooi geschenk: boeken en weg zijn we! Lastminutereizen zijn reizen waarbij je tot de laatste moment om te beslissen en dan een enorm voordeel doet doordat de prijzen dan zo gunstig zijn. De term kom uit het Engels en slaat ook op die manier van reizen, hoewel het soms wel eens anders wordt geïnterpreteerd. Het is dus verstandig even stil te staan bij wat er precies wordt verstaan onder lastminute.

Soms gaat het alleen maar om een vliegticket dat wordt aangeboden, soms ook vakantiereizen. Bij de ene website of reisbureau kun je dezelfde dag nog in het vliegtuig stappen, bij de andere wordt een lastminute geïnterpreteerd als een reis die je over enkele weken maakt. Latminute reizen kan ook betekenen naar het vliegveld gaan met gepakte koffers en daar een ticket mee te pikken tegen een voordelige prijs.

In elke geval is het raadzaam de ogen goed open te houden en goed na te gaan of het wel degelijk om een last minuten gaat aangezien er vaak heel weinig informatie gegeven wordt. Zo kun je later ook geen klachten over de reis indienen. Of een reis of ticket last minute goedkoper is, en dus last minute, kun je nagaan door de prijs te vergelijken. Is je ticket of reis vijf tot vijftig procent goedkoper dan in de normale vakantiebrochures, dan doe je een goeie deal. Bekijk ook goed wat er aangeboden wordt: volpension, halfpension of enkel ontbijt. En of er sprake is van brandstoftoeslagen, luchthavenbelasting of weekendtoeslagen die niet inbegrepen zijn.

Last minute reizen betekent wel plots boeken en vertrekken, maar wordt ook het best een beetje voorbereid. Denk bijvoorbeeld aan vaccinaties die nodig zijn en of je reispapieren geldig zijn. Een visum of nieuwe reispas aanvragen kan soms een heel eind duren.