Vakantie Ameland

Tussen de duinen naar kleine houtsprokkels zoeken om een hartje voor mama of papa of je nieuwe vriendin in het zand te schrijven? Met je grote broer wedden om wie er eerst bij het water is? De zon op je buik voelen of bij regenweer met laarzen door het Wad wandelen… Wie er geweest is, omschrijft Ameland als een paradijs, vol afwisseling, voor kinderen en jonge koppels, senioren en families. Vervelen, doet niemand er zich.

Ameland is uit het westen gerekend het vierde bewoonde Nederlandse Waddeneiland en behoort tot de provincie Friesland. Het is een eiland waar je prachtig kunt wandelen langs de opmerkelijk brede stranden. Tijdens het hoogseizoen zijn het geliefde plekjes voor de badtoeristen, in de winter precies dat plekje waarnaar wandelaars op zoek zijn om tot rust te komen. Wandelen kan ook in combinatie met natuur- of cultuurexcursies: bij de plaatselijke VVV vind je daarover meer informatie. En ook de enthousiaste fietser kan er zijn energie kwijt: fietsen kun je er van dorp naar dorp, door het bos, door de duinen of langs de Waddenkust via het 90 kilometer langer fietspadennet. In elk dorp vind je wel een fietsverhuur en het leuke is dat ze allemaal samenwerken. Pech onderweg? De dichtstbijzijnde fietsverhuurder helpt je graag uit de nood.

In het oosten van Ameland tref je unieke natuurgebieden aan: een groot, oud duinencomplex, ‘Het Oerd’ genaamd, en ‘De Hon’, een stukje strand met jonge duinen en kwelders waar veel vogels en een rijke flora te vinden zijn. Meer dan 60 vogelsoorten broeden hier jaarlijks hun eieren uit, waaronder zelfs een zilvermeeuwkolonie. Ook heel veel trekvogels strijken hier neer wanneer ze een tussenstop willen maken. Van op de hoge duinen heb je een imposant uitzicht op de gehele buurt. Met een beetje geluk kun je ook zeehonden spotten op de zandbanken van het Wad of een bezoekje brengen aan het zeehondenopvangcentrum in Pietersburen.