Vakantie Drenthe

De provincie Drenthe ligt in het Noordoosten van Nederland. Ze grenst in het zuiden aan de provincie Overijssel, in het westen aan Friesland, in het noorden aan Groningen en in het oosten aan Duitsland. De hoofdstad draagt de naam ‘Assen’ en heeft zo’n 64.000 inwoners. Andere belangrijkste steden in de provincie Drenthe zijn Emmen en Hoogeveen.

Het landschap van Drenthe is bijzonder interessant omdat het zo verscheiden is. Je vindt er heides in het westen, moerasgebieden in het oosten en dan nog de kanalen.

De heides liggen centraal en worden ook wel het ‘Oude Drenthe’ genoemd. De bodem is vooral zanderig . Kenmerkend zijn de vele heidegebieden met weiden en akkerbouw die door bossen en rivieren worden afgebakend.

Het oostelijke deel van de provincie bestaat vooral uit moeraslandschap. Hier wordt voornamelijk turf gewonnen. Slechts twee venen werden behouden, namelijk het Bargerveen in het uiterste zuidoosten en het Fochteloërveen in het noordwesten, bij de grens met Friesland.

Doordat de meesten rivieren te klein waren voor de scheepsvaart, werden talrijke kanalen aangelegd in Drenthe. Tegenwoordig zijn deze echter niet meer zo belangrijk door het toenemende verkeer over de weg. De belangrijkste kanalen zijn de Drentsche Hoofdvaart, het Noord-Willems-Kanaal, de Hoogeveense Vaart en het Oranjekanaal.

Aan bezienswaardigheden is er geen gebrek in Drenthe. Je kunt er een van de beroemde hunebedden bezoeken en de historische ‘Mariakerk te Ruinen’, als ook de restanten van het klooster uit het jaar 1036. Maar niet enkel geïnteresseerden in geschiedenis komen er aan hun trekken. Het verkeerspark in Assen biedt aan kinderen de mogelijkheid om met kleine autootjes het verkeer te leren kennen en het dierenpark in Emmen laat elk kinderhartje sneller slaan. Naast een heleboel musea, zijn er ook een aantal nationale parken waar men de wondermooie natuur van Drenthe bewonderen kan.