Vakantie Friesland

Friesland is een provincie in het noorden van Holland. In het oosten grenst het aan Groningen en Drenthe, in het zuiden aan Overijssel en Flevoland en in het westen en noorden aan de Noordzee. Door de Waddenzee, het IJsselmeer en de Friese kanalen is het een bijzonder waterrijke regio. Van de landoppervlakte, 5748 vierkante meter bestaat dan ook ongeveer de helft uit water, 2392 vierkante meter.

Voor de kust van Friesland liggen de 5 halve of volledig autonome eilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Hier vind je vooral mooie zandstranden. Tussen de eilanden en het vaste land ligt het Wad dat onderhevig is aan getijden. Met gidsen kun je bij lage waterstanden mosseltjes, schelpen vinden en misschien wel zeehonden op de zandbanken zien.

Het IJsselmeer daarentegen, is een tijdloos meer. Door een dijk van 29 meter wordt het afgescheiden van de zee en is zodoende een stuk rustiger. Aan de kusten vind je de elf Friese steden en oude terpdorpen.

Daarnaast vind je er de typische Friese kanalen en rivieren die een droom zijn voor watersportliefhebbers: ontelbare kleine haventjes, bootverhuur, zeil- en surfscholen, kosteloze ligplaatsen in het gebied en een speciaal telefoonnummer dat je ondersteuning biedt in nood. De perfecte infrastructuur om te genieten van een vakantie op het water toch? Sneek, een stad ten zuidwesten van Leeuwarden, is daarbij het mekka van de watersporter. Hier vind je maar liefst 13 jachthavens. Jaarlijks vindt hier ook de grootste zeilwedstrijd op de binnenwateren in Europa plaats op het Sneekermeer dat vlak in de buurt ligt. Dit heet de Sneekweek.

In het zuidoosten van Friesland vind je dan vele wandel- en fietswegen door af en toe reusachtige bosstreken.

Maar ook de cultuurbeestjes komen er aan hun trekken. De hoofdstad van Friesland, Leeuwarden bijvoorbeeld, telt maar liefst 575 monumenten en behoort daardoor tot de top 15 van de Nederlandse monumentgemeentes.