Vakantie Texel

Op vakantie met zijn tweetje of met de hele familie? Dan is Texel een goede keuze. Texel is het grootste West-Friese eiland in Nederland. Het is ongeveer 25 kilometer lang en 10 kilometer breed. Met zijn 13000 inwoners, verdeeld over 7 dorpen is Texel zeer dicht bewoond.

Toch zijn het vooral de 16000 schapen die de voornaamste bewoners zijn van het eiland. Bijzonder is het voorjaar wanneer er meer dan 10000 lammetjes over het land struinen.

Een groot deel van het eiland bestaat uit bos, heide en duinen. De ideale plek om lekker uit te waaien, uren tegen de Noordwester te fietsen of de bijzondere fauna en flora te ontdekken. Zelfs een strandvakantie kan men genieten op Texel. De Waddenzee zorgt voor een fijne verkoeling tijdens de zomermaanden.

Op Texel kunnen ook de echte actievelingen zich uitleven. Zo is Texel ongelofelijk geliefd bij parachutisten. Er worden talloze cursussen aangeboden waarbij het parachutespringen aangeleerd wordt. Ook al is het je eerste keer, op Texel moet niemand met schaamrood op de wangen blijven staan.

Oudeschild aan de oostelijke zijde van Texel is een bijzondere levende haven omdat de viskotters er dagelijks in- en uitvaren. Tot 1963 kwam ook de veerboot vanuit Den Helder naar Oudenschild. Je kunt er een dagje doorbrengen in het maritiem- en juttermuseum of gewoon boten bekijken in de jachthaven met meer dan 250 ligplaatsen.

Het Cocksdorp is het jongste dorpje en ligt helemaal in het noorden van Texel. Op het uiterste punt staat de rode lichttoren, het herkenningspunt van Texel. Van op de aanlegsteiger Paal 33 wacht in de zomermaanden een veerboot om fietsers naar het naburige eiland Vlieland te brengen.

En dan is er nog De Koog, het grootste dorp op het eiland. Dit is het toeristische hart van Texel. Geniet gewoon de stad en vergeet niet een Schippersbitter te genieten!