Vakantie Noord-Holland

De provincie Noord-Holland is een halfeiland in het noorden van Nederland en wordt omsloten door de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer. De regio is iets groter dan 4000 vierkante kilometer groot en heeft nog een overzeese zuster, namelijk Texel.

Noord-Holland heeft het meeste zonne-uren in Nederland en is ideaal voor een strandvakantie. In het westen zijn er kilometerlange zandstranden waar kinderen kunnen ravotten, spelen, zandkastelen bouwen en in het water zwemmen. Iets groteren kunnen urenlang in alle rust de zon genieten, lange strandwandelingen maken of genieten van de talrijke sportmogelijkheden, zoals zeilen, surfen enzovoort.

De badplaatsen langs de kusten zijn bijzonder charmant. Aanraders zijn Egmond aan Zee, Callantsoog en Julianadorp of het moderne en bijzonder mondaine Zandvoort. Sinds de 19de eeuw komen al badgasten op zoek naar strandplezier naar dit oord. In Schoorl kun je dan weer iets anders beleven, namelijk een ‘klimduin’. De duinen aldaar zijn zo hoog dat je echt moeite moet doen de top te bereiken, maar nadien wacht je een droomlandschap. Bovendien zijn er talloze wandel- en fietswegen door deze duinenrij.

Maar ook cultureel heeft Noord-Holland iets te bieden. In Noord-Holland vind je de hoofdstad van Nederland, Amsterdam, dat natuurlijk de topper is in dit gebied. Hier vind je alles wat je verwacht van een hoofdstad: musea, monumenten, bijzondere architectuur, cultuur en genot. Vooral een tochtje op de grachten van Asterdam zal een ieder bijblijven. Daarnaast is er in Enkhuizen een bijzonder interessant museum, het Zuiderzeemuseum met vele huisjes, kleine winkeltjes en werkateliers die de bezoekers een idee proberen te geven over hoe de inwoners van de vissersdorpjes in de buurt moeten hebben geleefd.
Bovendien kun je ook de historische steden als Volendam, Muiden en Medemblik bezoeken.

Noord-Holland is bijzonder geschikt voor lange fietstochten omdat er zo’n uitgebreid en bijzonder goed bewegwijzerd fietsnetwerk te vinden is. Elkeen vind er wel iets naar zijn smaak.