Vakantie Waddeneilanden

Eb en vloed bepalen het dagdagelijkse leven op de Waddeneilanden. Zoals parels aan een snoer liggen ze voor de kust van Friesland, een provincie in het noorden van Nederland. De beste remedie tegen stress en ons hoge levenstempo. Laat je door de frisse wind van de Noordzee meenemen. In ongeveer een uurtje ben je met de veerboot van het vaste land op één van de eilanden. De directe weg naar jouw vakantie.

Op 5 Waddeneilanden vind je strand, natuur, enkele dorpjes met cafés en restaurantjes. Je zou wel gaan denken dat ze allemaal gelijk zijn en dat je er willekeurig eentje kan uitkiezen om ze te leren kennen. Niets is minder waar. Elk Waddeneiland heeft zijn eigen charme, zijn eigen stijl, zijn eigen typische dingetjes. Laat je verrassen en maak eens een Wadhop. Door de veerboten tijdens de zomermaanden kom je makkelijk van het ene eiland naar het andere.

Beginnen we in Schiermonnikoog, het meest noordelijk gelegen Waddeneiland. Dit is een eiland, niet groter dan 40 vierkante kilometer met nog geen 1000 inwoners. Niet uitzonderlijk dat de inwoners hun eiland Lytje Pole heten: klein polletje. Welkom op een eiland dat alleen maar nationaal park is met de breedste stranden van Europa.

Zijn buurman Ameland heeft een 27 kilometer lang strand en omvat een broedgebied voor vele trekvogels aan het oostelijke punt van Ameland. Die vinden zeker geen rust op het naburige eiland Terschelling. Onder de Brandaris, de vuurtoren van Terschelling, heerst drukte tijdens de zomermaanden. Van theateropvoeringen tot zeilwedstrijden, hier is altijd iets aan de gang.

Vlieland is een autovrij eiland. Hier heerst koning fiets. Zeker te bezoeken zijn het oude posthuis en de rode lichttoren. En tenslotte Texel, het grootste eiland en wellicht variatierijke. Op ongeveer 16 hectaren vind je hier duinen, bossen, moerassen en een 30 kilometer lang zandstrand.