Vakantie Algarve

De Algarve is de zuidelijkste regio van Portugal. Een naam die zoveel betekent als ‘ten westen van Andalusië’, het zuidelijkste gebied in buurland Spanje. De Algarve beslaat ongeveer 6500 vierkante kilometer op de wereldkaart en heeft een 200 kilometer lange kust aan de Atlantische Oceaan en één aan de zuidkust. Die loopt van Sagres in het Westen tot de Spaanse grens in het oosten. Felgele stranden en baaien, warm zeewater in de zomer en ongelofelijk veel zonne-uren zorgen ervoor dat deze streek één van de meest geliefde vakantieoorden is in Europa. Opwindend nachtleven staat de bezoeker te wachten in Albufeira en Faro, de hoofdstad van de Algarve.

Omdat de Algarve zo zuidelijk ligt, werd ze ook het langst overheerst door de Arabieren. Pas in 1249 veroverden de christenen het gebied na 5 eeuwen Moorse overheersing. Sporen van deze overheersing vind je vooral terug in de architectuur: witgekalkte, bakstenen huisjes met geglazuurde tegels en ingewikkelde geometrische motieven. Tot de 13de eeuw was de Algarve moeilijk te bereiken, maar die problemen zijn al lang van de baan. Faro heeft intussen een nationale luchthaven en vanaf Lissabon is de Algarve met de autosnelweg (IP1) makkelijk bereikbaar.

De temperaturen in de Algarve zijn de mildste van het land. In het noordelijke deel van de Algarve liggen de heuvels van Espinhaçao de Cao, Monchique en Caldeirao, die de kuststreken voor krachtige wind beschermen. Deze regio met zijn vijgenbomen, sinaasappelstruiken en geurende amandelbomen is zeer vruchtbaar. Aan de zuidkust vind je mooie zandstranden die hier en daar onderbroken worden door opmerkelijke rotsformaties.

De Algarve is niet alleen bekend bij strandliefhebbers, maar is ook zeer geschikt voor watersportliefhebbers. Hier kan men zijn surfhart ophalen. De Algarve is ook zeer bekend voor zijn vele tennispleinen en golfbanen. Heel idyllisch is het om het gebied ter paard te verkennen. De vakantieganger heeft er de keuze zijn welverdiende nachtrust te genieten in een hotel, een vakantiepark, een gasthuis of bungalow.