Vakantie Madeira

In de Atlantische Oceaan ligt het Portugese vakantie-eiland Madeira, ook wel het bloemeneiland genoemd. Bloeiend en met verscheidene vegetatie ontvangt het eiland haar gasten. Madeira staat dan ook voor een subtropisch vegetatiewonder. Een unieke combinatie van exotische bloemen en bomen, van palmbomen en varens betovert elke bezoeker. En dat op ongeveer 700 kilometer van Afrika en 1000 kilometer van Portugal.

Op Madeira word je verwelkomt door de geur van eucalyptus- en mimosabomen, een aangenaam klimaat, bergformaties, overweldigende panorama’s, kleine dorpjes, gastvriendelijkheid enzovoort. In tegenstelling tot de andere Canarische eilanden vind je hier echter geen zandstranden. Toch geen natuurlijke, want als er al zijn dan worden die kunstmatig aangelegd met zand uit de Sahara.
Toch heeft het eiland Madeira aan vakantiegangers iets te bieden. Naast talrijke wandelwegen beleven er ook watersportliefhebbers gouden momenten. Een highlight tijdens een vakantie op Madeira zijn de Levadas, een uitgebreid net van antieke irrigatiekanalen met een lengte van 2150 kilometer. Op één van de zijden vind je wel een wandelpad of brede stenen wand waardoor het allemaal toegankelijk blijft voor wandelaars.

De kuststad Funchal is eveneens hoofdstad van Madeira. Een derde van de bevolking woont daar. Vanaf de Estrada Monumental wandel je langs de haven en de Avenida do Mar naar het fort van Sao Tiago. Mooie parken als het park van Santa Catarina kom je op je weg tegen… Of zin om onder te duiken tussen het gewirwar op de Mercado dos Lavradores. Daar verkopen bloemenmeisjes in traditionele klederdracht hun waren, waaronder de Strelitzia, het symbool van Madeira. Vis vind je er ook. Iets verderop vind je de vele vissersbonken die hun vis in moten hakken.

Wie genoeg heeft van de drukte in de stad, neemt gewoon de Telefrico, een moderne kabelbaan die je naar 500 meter boven Funchal brengt. In het kerkje van Monte ligt tevens de Oostenrijkse keizer Karel I begraven, die getrouwd was met de nicht van de koning van Portugal.