Vakantie met de auto

Wie tijdens zijn vakantie onafhankelijk en flexibel wil zijn, gaat nog het liefste met de auto op vakantie. Wanneer je met de hele familie reist, is het sowieso goedkoper dan met het vliegtuig of de trein en wanneer men dan ook nog zelf wil koken in het vakantiehuisje, is de rekening snel klaar. Op vakantie met de auto betekent echter ook dat je bij een paar dingen even moet stilstaan, willen mens en materiaal ‘fit’ op bestemming aankomen.

Een eerste item is de auto. Kijk na of het oliepijl nog in orde is, de koelvloeistof en het sproeimiddel voor de ruitenwissers. Ook de ruitenwissers moeten in perfecte staat zijn, want bij een lage zon of heftige regen is een goed zicht nog steeds de eerste vereiste. Check ook even de grote lichten, richtingaanwijzers en binnenverlichting en controleer even of er in de koffer een gevarendriehoek, een verbanddoos en een vervangband te vinden zijn. De makkelijkste oplossing is even je auto te laten checken door een garagist en het heeft bovendien als voordeel dat zij ook even de remvloeistof en remschijven testen. Niets is vervelender dan remproblemen te krijgen bij een Oostenrijkse of Italiaanse passtraat, niet?

En dan zijn we vertrokken natuurlijk. Bij lange autoreizen is het aan te raden vele korte pauzes te maken waarbij je het lichaam even strekt en frisse lucht hapt. Frisse lucht is ook belangrijk overigens tijdens het rijden. Zorg ervoor dat je genoeg drinkt maar je houdt aan kleine maaltijden. Geniet ook van het onderweg zijn en probeer jezelf niet te laten ophitsen door vooropgestelde aankomsttijden.

Aan te raden is de weg naar de reisbestemming aan te vatten ’s morgens omdat je dan uitgerust en monter aan de reis begint. Na een werkdag of ’s nachts autorijden is af te raden doordat de geest moe is en door onoplettendheid veel ongelukken veroorzaakt worden tijdens de namiddag.