Vakantie Scandinavië

Scandinavië is het grootste halfeiland in Europa tussen Midden-Europa en de Noordelijke IJszee Samen beslaan de verschillende Scandinavische landen ongeveer 750000 vierkante meter. Tot Scandinavië behoort, vanuit politiek oogpunt, de landen Zweden, Noorwegen en Denemarken. Tot Denemarken worden ook de autonome eilanden Groenland en de Faröereilanden gerekend. Geografisch en cultureel worden ook Finland en IJsland tot Scandinavië geteld. De eilandengroep Åland maakt deel uit van Finland.

Van Zuid naar Noord wordt Scandinavië gekenmerkt door een gletscherrijk gebergte. De Scanden lopen als een ruggengraat van Zuid-Noorwegen tot het uiterste noorden. In het Westen van Noorwegen vind je nog een steile fjordenkust, in het oosten van Scandinavië vlakt het land eerder af .

De meest bezochte steden in Scandinavië zijn Kopenhagen, Stockholm, Oslo en Helsinki. Deze zijn vooral in trek als citytrips. De grootste stad en hoofdstad van IJsland is Reykjavik. Toeristische regio’s zijn de Deense eilanden Bornholm, de fjordengebieden in Finland en Skane in Zweden. Expeditiereizigers trekken graag naar IJsland en het Deense Groenland. Bijna de gehele en variatierijke kust van Scandinavië tot aan de Oostzee is geliefd bij reizigers.

Denemarken wordt hoog in het vaandel gedragen bij zeilers en kampeerders. De mooie kusten met lange witte stranden aan de Noordzee en het Skaggerak en de vele interessante steden met musea en historische gebouwen is een must. Finland is het land van de duizend meren met ongerepte natuur, heldere zomernachten, een bonte cultuur enzovoort. IJsland is een pretpark voor mountainbikers. Je vindt fietsverhuurders op het eiland of brengt je eigen exemplaar mee met het vliegtuig of via de veerboot naar Seyðisfjörður.

Finmark is de noordelijkste provincie van Noorwegen. Op een oppervlakte van 48000 vierkante kilometer wonen daar de Noren, Finnen en Lappen. De grootste steden van Noorwegen zijn, na Oslo, Vadsö, Vardö en Hammerfest. En Zweden blijft verbazen door zijn evenwichtige natuur en cultuurcombinatie in steden als Uppsala, Nyköping…