Vakantie Scholen

Als kinderen schoolplichtig zijn, dan is het niet meer zo makkelijk flexibel op reis te gaan. Toch denken vele ouders dat ze hun kinderen zomaar van school kunnen houden buiten de schoolvakanties. Het is immers veel goedkoper buiten het topseizoen een vlucht en hotel te boeken.

Vele ouders boeken dan ook hun vakantie net een weekje later en schrijven zelf een briefje voor de scholen. Op die manier kunnen ze zich een heleboel drukte en geld besparen. Ook bij migrantenfamilies lijkt dit een tendens omdat die de vakantie in hun thuisland willen genieten en ze dan vaak niet op tijd terug zijn.

Scholen kunnen hierom natuurlijk niet lachen. Schooldirecties krijgen immers vaak het gevoel alsof de schooltijd de periode is tussen twee vakanties.Maar men mag niet vergeten dat kinderen vanaf hun vijfde levensjaar schoolplichtig zijn en wie zich daaraan niet houdt, kan zelfs rekenen op een boetesom.

Om dit probleem te handhaven kunnen ouders sinds een paar jaren aan de schooldirectie een aanvraag indienen om toch op een ander tijdstip op vakantie te gaan met hun kinderen. Natuurlijk zijn redenen als ‘een goedkopere vlucht´of ´de ouders hebben dan alleen maar vakantie´geen reden. Bij een overlijden in de familie of andere ernstige redenen kan zo´n aanvraag een positief antwoord krijgen.

In Nederland is het zo dat een vrijstelling van leerplicht enkel kan toegestaan worden als het om een gezinsvakantie gaat, de vakantie niet kan worden genoten door de specifieke aard van het beroep van de ouders en dat deze vakantie niet georganiseerd wordt in de eerste twee weken na de zomervakantie.
Een oplossing werd misschien in Apeldoorn sinds kort gevonden. Op de nieuwe school aldaar wordt 365 dagen les gegeven. Hier kunnen de ouders dan zelf kiezen wanneer de kinderen naar school gaan: vier of vijf dagen of wanner ze vrij nemen. Natuurlijk moet er een aantal uren gehaald worden.
Een toekomst?