Turkije, deels Europa, deels Azië heeft 7000 kilometer kust te bieden en heeft maar liefst 8 buurlanden: Griekenland, Bulgarije, Georgië, Armenië, Azerbajdzjan, Iran, Syrië en Irak. Het is een smeltkroes van culturen en tradities. Turkse, Koerdische, Zaza, Arabische en Albanese cultuur geven er elkaar de hand.
Turkije is een zeer veilig land dat toeristen hartelijk welkom heet. Ook de criminaliteit is zeer laag. En het Turkse decor magnifieke: helderblauwe zee, oeroude cultuur, bijna alle dagen zon. Ideaal dus!
Osman I is de grote man in de geschiedenis van Turkije, hij legde er de grondslagen van het Turkse Rijk. Zo rond 1300 was hij de eerste sultan van het land en onder zijn nakomelingen zou Turkije uitgroeien tot een enorm wereldrijk. In 1923 werd het land dan een republiek met een president. Maar de cultuur heeft al vele oudere wortels. Langs de kusstreken vind je overblijfsels van Griekse, Romeinse en Byzantijnse cultuur, bijvoorbeeld in Milete, Efese, Side enzovoort.
Maar wie het liever houdt op zon, zee, strand kan niet klagen in Turkije. Achter het Taurusgbergte in het zuiden van Turkije vind je de Turkse Rivièra met zijn zand- en kiezelstranden. In het Zuidwesten kun je verliefd worden op Marmaris en Fathiye. Bekende namen zijn Bodrum en Kusadasi en het surfmekka Cesme.
Dé stad in Turkije is Istanbul, een reisje op zich waard eigenlijk. Vroeger was het de hoofdstad van Turkije tot Attaturk Ankara tot hoofdstad bombardeerde. In zijn gloriedagen heette de stad Byzantium en Constantinopel. Deze stad in het westen van Turkije wordt eigenlijk verdeeld in 2 delen: het toeristische deel ligt in Europa, aan de andere kant van de Bosporus ligt het Aziatische deel. De stad is een metropool. Je kunt je er tegoed doen aan de Aya Sofia en de Blauwe Moskee, het Topkapi paleis, de ondergrondse basiliek of een boottocht op de Bosporus.