Vliegvakantie

Een vliegvakantie is tegenwoordig standaard verbonden met reizen. Want reizen met het vliegtuig is tijdens een vliegvakantie zeer comfortabele en men is veel sneller op de bestemming. Het voordeel van een vliegvakantie is dat men ook veraf gelegen landen kan leren kennen. Het nadeel is dan weer dat men zijn auto niet ter beschikking heeft en daardoor vaak minder flexibel is. Huurauto’s zijn echter sinds een aantal jaren niet meer zo duur en makkelijk te huren, zodat ook dat probleem bij een vliegvakantie eigenlijk geen nadeel is.

Reismaatschappijen bieden vaak pakketreizen aan waarbij men vlucht en hotel op voorhand boekt. Dit is echter niet verplicht en elke reiziger kan zelf beslissen of hij tijdens zijn vliegvakantie wil gebonden zijn aan een hotel. Wie flexibel wil zijn, boekt enkel de vlucht en laat de hotelkeuze aan het toeval over. Op deze manier kan men per vliegtuig en met een huurwagen het hele land verkennen waarheen men vliegt.

Een vliegvakantie is echter niet aan iedereen gegeven. Sommigen hebben vliegangst of hebben problemen met adem- en luchtwegen. Bij deze laatste groep kan een goeie voorbereiding echter het vliegprobleem oplossen. Veelal moet er enkel extra zuurstof meegenomen worden aan boord om deze patiënten een aangename vlucht te kunnen bezorgen.

Sinds november 2006 moet je tijdens de voorbereiding van je vliegvakantie er ook op letten dat je bepaalde producten niet meeneemt in je handbagage. Om de mensen in het vliegtuig te beschermen tegen het groeiend gevaar van explosies veroorzaakt door vloeibare springstoffen, heeft de Europese Commissie de volgende regels opgelegd: men mag in de handbagage maximaal 100 milliliter vloeistoffen bijhebben. Daaronder verstaat men drankjes, gels, crèmes, sprays, tandpasta, zonnemelk enzovoort. Deze producten moeten wel in een hersluitbare plastieken buitel worden verpakt en ter controle worden aangeboden bij de controleplaats. In grotere hoeveelheden kun je vloeistoffen meenemen in je reiskoffer.